Neredeyse tüm bölgelerde meydana gelen kuraklık, son 40 yılda dünya çapında herhangi bir doğal afetten daha fazla insanı etkiledi. Değişen yoğunluk, süre, uzamsal boyut ve etkilere sahip karmaşık bir doğal fenomendir. Şiddetli kuraklık dönemleri, örneğin büyük kıtlıklar ve göç, doğal kaynakların bozulması ve zayıf ekonomik performans dahil olmak üzere ciddi sosyo-ekonomik ve çevresel etkilere sahiptir. Tarım, kuraklık vurduğunda etkilenen ilk sektör ve aynı zamanda en çok etkilenen sektör olup, tarımsal üretim, gıda güvenliği ve kırsal geçim kaynakları üzerinde çeşitli etkilerle birlikte tüm doğrudan etkilerin yüzde 80’ini emmektedir.
İklim değişikliği dünyanın birçok yerinde kuraklığı şiddetlendiriyor, sıklığını, şiddetini ve süresini artırıyor.
Kuraklık durdurulamaz ve tahmin edilmesi zordur. Bununla birlikte, toplulukların ve toplumların direncini ve kuraklıkla başa çıkma kapasitelerini artırmayı amaçlayan proaktif, risk temelli bir yönetim yaklaşımının benimsenmesiyle etkileri azaltılabilir. Yaklaşım, kuraklıktan kaynaklanan stres koşullarının kuraklık olayı öncesinde, sırasında ve sonrasında uygulanan politikalar, stratejiler ve eylem planları aracılığıyla izlenmesini ve yönetilmesini vurgular. Deneyimler gösteriyor ki, bu tür bir yaklaşıma geçen ülkeler kuraklıkla başa çıkmaya, kuraklığın bedelini ödediği için acil durum müdahaleleri sağlayarak reaktif olarak yönetmeye devam edenlere göre daha hazırlıklı.
Ülkeleri proaktif bir kuraklık yönetimi yaklaşımına geçmeleri için desteklemek, FAO’nun tehditlere ve krizlere karşı geçim kaynaklarının direncini artırmaya yönelik Stratejik Hedefinin merkezinde yer almaktadır. FAO’nun kuraklık konusundaki eylemlerinin genel amacı, kuraklığa eğilimli ülkelerin toplumsal direnci artırma kapasitesini geliştirmek ve gelecekteki kuraklık olaylarının etkilerini azaltmak için kuraklık tepkilerini ve kurtarma yeteneklerini geliştirmektir. FAO’nun desteği, akan eylemler aracılığıyla gerçekleşir:
- Politika yapıcılar ve karar vericiler arasında kuraklık risk yönetiminin önemine ilişkin anlayışı geliştirmek için farkındalık yaratma (örn. MHNDP, Afrika Kuraklık Konferansı)
- Ülke düzeyinde proaktif kuraklık yönetimi politikalarının benimsenmesini kolaylaştırmak için belirli kuraklığa eğilimli bölgeler için hazırlanmış kılavuzların ve diğer teknik araçların geliştirilmesi.
- Bölgesel ve ülke düzeylerinde eğitim yoluyla kuraklık politikasında kapasite geliştirme.
- Saha projeleri aracılığıyla proaktif kuraklık yönetimi politikalarını uygulamak için ülkelere doğrudan destek sağlanması.
- Proaktif kuraklık politikalarını teşvik etmek ve ülke desteğini artırmak için uzman kuruluşlar ve araştırma merkezlerinin yanı sıra kuraklıkla ilgili ülke düzeyinde ve bölgesel kurum ağlarıyla ortaklıklar kurmak.
- Farklı bölgelerde kuraklık ve yönetimini karakterize etmek için çalışmalar yapmak.
FAO‘nun proaktif kuraklık risk yönetimi programı, Kuruluşun teknik ve iş birliği departmanlarını kapsar ve FAO’nun ötesinde uzmanlaşmış kuruluşlar ve araştırma merkezleriyle güçlü ortaklıklar içerir. İş birliği yapan ortaklar arasında Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi Sekreterliği (UNCCD), Biyo çeşitlilik Sözleşmesi (CBD) ve BM-Su, ayrıca Robert B. Daugherty Gıda Enstitüsü ve Amerika Birleşik Devletleri, Lincoln-Nebraska Üniversitesi’ndeki Ulusal Kuraklık Azaltma Merkezi. Program ayrıca birkaç ulusal araştırma merkezi ve kuraklık sorunlarıyla ilgilenen bölgesel ağlarla da koordineli bir şekilde çalışmaktadır.